U bent hier
Soja-import verder terugdringen met lokale veevoeders

"We moeten blijven streven naar minder geïmporteerde soja in onze veevoeders", zo verklaarde Jelle Engelbosch in de commissie Landbouw naar aanleiding van zijn vraag over het nieuwe Actieplan Alternatieve Eiwitten. "Nu verstikken we de longen van onze aarde door in Brazilië bos te kappen voor intensieve sojateelt, om dan hier met dat voeder varkens op te kweken die toch niet renderen én geëxporteerd worden. Dat is de wereld op zijn kop." Engelbosch is wel tevreden dat Vlaanderen een voortrekkersrol opneemt en ijvert voor meer lokaal geteelde veevoeders zoals in de biosector. "Zij zijn een voorbeeld voor de hele veeteelt omdat ze lokale veevoeders zoals klaver en luzerne gebruiken. Dat zou de standaard moeten zijn, maar dat kan natuurlijk niet van vandaag op morgen. Daarom moeten we ook de consument bewuster maken van het productieproces van het vlees in de winkelrekken."
Lees hier de volledige tussenkomst van Jelle:
"Het stemt me positief dat Vlaanderen toch wel een voortrekkersrol speelt om soja te verminderen. Ik vraag me immers soms af waar we eigenlijk mee bezig zijn. Dan heb ik het niet over Vlaanderen, maar over heel West-Europa. We importeren soja uit Zuid-Amerika. Daar worden bossen voor gekapt. De longen van onze aarde zijn we daar teniet aan het doen, om dan hier bijvoorbeeld varkens te kweken die niet renderen, en die varkens dan weer te exporteren naar een ander land. Dat zijn modellen die toch stilaan zouden moeten verdwijnen.
Ik ben blij dat we dat in Vlaanderen goed beseffen en daar een voortrekkersrol in spelen. Minister, ik wil u dus echt oproepen om datgene te blijven doen waarmee u bezig bent, om te blijven inzetten op onderzoek naar eigen sojateelt, via ILVO. De consument weet vandaag natuurlijk ook niet echt hoe zijn vlees wordt geproduceerd, welke mechanismen daar allemaal achter zitten.
Soms vraagt men wat het verschil is met biovlees. Bij biovlees worden de dieren heel vaak gevoederd met lokaal geproduceerd voer, zoals klaver en luzerne. Dat is veel vaker het geval dan bij traditioneel gekweekt vlees. Men zou die sector als voorbeeld moeten nemen van hoe het er eigenlijk idealiter zou moeten uitzien voor de hele vleessector, maar ik begrijp natuurlijk dat dat niet van vandaag op morgen kan en dat we daar nog enkele jaren onderzoek voor nodig hebben. Ik wens u veel succes bij het blijven vervullen van die voortrekkersrol vanuit Vlaanderen."
Bekijk hier de volledige vraag om uitleg: