U bent hier
Akkoord rond onverdoofd slachten

“De mooiste dag in mijn politieke carrière”, zo omschrijft Jelle Engelbosch (N-VA) het akkoord dat hij vandaag met de coalitiepartners CD&V en Open VLD bereikte.
De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD scharen zich achter de aanbevelingen in het rapport van Piet Vanthemsche. Deze kreeg vorig jaar van minister voor dierenwelzijn Ben Weyts de opdracht om de verschillende geloofsgemeenschappen voor te bereiden op het einde van het onverdoofd slachten van dieren. De meerderheidspartijen gaan onverminderd voor een verbod op onverdoofd slachten. Om alle betrokkenen de kans te geven zich aan te passen, gaat het verbod in op 1 januari 2019.
In het Vlaams parlement werd het rapport-Vanthemsche besproken. De meerderheidspartijen engageerden zich snel om aan die bespreking ook verdere stappen te koppelen. Onverdoofd slachten is vanaf 2019 niet meer mogelijk, hebben zij beslist.
Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) is verheugd met de doorbraak in dit dossier. “Na het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren van minister Weyts is dit weer een doorbraak in het Vlaams dierenwelzijnsbeleid. We hebben dit dossier niet roekeloos aangepakt, maar zijn blijven investeren in overleg. Het heeft inderdaad veel tijd en overleg gekost, maar dat loont: er is nu een politiek akkoord dat er een verbod komt op onverdoofd slachten binnen de twee jaar.”
De invoering van het verbod gebeurt zeer doordacht en de partijen houden rekening met de stand van zaken in verschillende technologische evoluties. Concreet zal het verplicht zijn schapen te slachten volgens de methode van de omkeerbare ‘elektronarcose’ (een pijnloze techniek waarbij het verdoofde schaap ongevoelig wordt voor pijn).
Voor dieren waar deze techniek nog niet voldoende is ontwikkeld, zoals runderen, wordt vanaf 2019 de zogenaamde post-cut-stunning-verdoving verplicht, een verdoving die luttele seconden na de halssnede wordt toegepast. Zodra de techniek van voorafgaande verdoving ook daar op punt staat, wordt deze verplicht.
Volgens de parlementsleden werd nogmaals bewezen dat deze meerderheid een meerderheid van verandering is, die knopen doorhakt en ook voor dit dossier in alle sereniteit een consensus heeft gevonden.
“Wat ons betreft hoeven deze voorstellen geen meerderheidsvoorstellen te blijven: dit dossier is van dergelijk belang dat het de partijgrenzen moet kunnen overstijgen. Daarom reiken wij de hand naar de oppositie om zich mee achter dit voorstel te scharen” besluit Jelle Engelbosch (N-VA).