SINT-TRUIDEN DOORBREEKT TABOES OVER INTRAFAMILIAAL GEWELD

Door Jelle Engelbosch op 6 februari 2022

Met 8 verschillende, treffende slogans wil onze stad duidelijk maken dat geen enkel excuus fysiek, psychisch of seksueel geweld rechtvaardigt. Onze stad wil iedereen die te maken krijgt met intrafamiliaal geweld aanmoedigen om hulp te zoeken via 1712. Dit is de  hulplijn voor vragen over alle vormen van geweld misbruik en kindermishandeling.

 

Praat erover

De opmerkelijke slogans doorbreken de mythe dat intrafamiliaal geweld zich beperkt tot partnergeweld en
dat het alleen om vrouwelijke slachtoffers gaat.

De nieuwe sensibiliseringscampagne richt zich op verschillende vormen van intrafamiliaal geweld: partnergeweld,  kindermishandeling en ouderenmis(be)handeling. De slogans brengen ook verschillende vormen van geweld (fysiek, psychisch en seksueel) in beeld.

 

‘Dit is voor mij persoonlijk een belangrijk punt en ik ben dan ook bijzonder trots op de verwezenlijking’ vertelt Jelle Engelbosch, eerste schepen van Sint-Truiden

Zwijgen, excuses of minimaliseren zijn nooit de oplossing. Praten is de eerste stap!

 

Zorgwekkende cijfers

Hoewel we een dalende trend zien in de cijfers uit de criminaliteitsbarometer van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom – Nieuwerkerken schuilt er achter deze trend wellicht een hele andere werkelijkheid. Tijdens de pandemie vonden slachtoffers van intrafamiliaal geweld nog moeilijker de weg naar de politie. Bovendien zeggen de geregistreerde aantallen niets over de ernst van de feiten. We kunnen enkel de frequentie meten. Volgens beschikbare gegevens uit de hulpverlening lijken onze zorgen gegrond.

Bel 1712, de noodlijn voor iedereen

 

Heb jij een vraag over geweld, misbruik en kindermishandeling. De hulplijn is er voor alle leeftijdscategorieën en voor zowel slachtoffer, dader als getuigen. De hulplijn is elke dag bereikbaar via telefoon, mail of chat. Het contact met de hulplijn is bovendien gratis en anoniem. Meer informatie op https://1712.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is